Sesiunea 1 a ultimei zile de #zilelebiz a debutat cu antropologul Vintila Mihailescu. Subiectul tratat a fost Romania ca societate si romanii: valori, repere si identitate.
“Suntem o societate taraneasca, post-taraneasca. Suntem gospodari buni la toate dar nu ne pricepem concret la nimic” – Vintila Mihailescu. Daca stam putin si reflectam, poate ne dam seama ca aceasta pricepere a romanului la toate e buna si folositoare in gospodaria lui, sau in afara tarii, unde nivelul de cunoastere intr-un domeniu per individ este mult mai ridicat si multe firme ar avea nevoie de un “roman”. Fara sa dau exemple, este cert un lucru: romanii priceputi sunt laudati de angajatorii lor straini. Facand o mica paranteza, la noi a devenit parte din fisa postului faptul ca trebuie sa fii priceput la mai multe. Un fel de 3 joburi intr-unul.
Din descrierile lui Vintila Mihailescu a natiei romane merita mentionate firea romanilor de a trai comod si a nu se gandi la ziua de maine, lucru daunator asupra Romaniei ca natiune.
Politicienii nostri si antreprenorii traiesc momentul, drept urmare cel mai grav lucru este lipsa totala a unui proiect de tara pe termen lung.
Suntem pofticiosi. Suntem un popor caruia ii place sa manance, mai mult decat orice.
Ne-am repezit in societatea post modernisma. Aici trebuie sa spun ca suntem un popor fara rabdare. Vrem rezultate imediate, dar fara sa facem mare lucru.
A urmat Adina Vlad – Managing Partner Unlock Market Research, cu studiul denumit “Se cauta traducatori romana-romana” – Ghid de conversatie de la roman la roman.
Nu stiu de ce, dar am ramas cu aceste concluzii, poate in contradictie cu parerile mele personale:
“Romanii se simt mai confortabil si mai curajosi intr-un grup decat actionand singuri.”
“Sa traim usor si bine. Romanul e un supravietuitor. Cand isi pierde echilibrul gaseste solutii atipice de redresare.”
Un lucru reprosat de la inceputul sesiunii este faptul ca la noi in marketing inca se bate moneda pe povesti, si nu pe imagini, mesaj, metode de a ajunge mai usor in mintea si inima consumatorului.
Pentru Bogdan Naumovici, Managing Partner 23 Communication Ideas, povestile inca functioneaza iar Facebook-ul il bajbaim. Se baga prea multi bani in publicitate pe Facebook comparativ cu rezultatele obtinute.
Interventia lui Liviu David, Creative Director Next Advertising a facut in multe momente sala sa rada.
Suntem un popor caruia ii place suferinta. Apreciem agricultorii romani nu pentru produsele oferite, ci pentru suferinta si greutatile prin care trec, dar importam produsele de trebuinta. Suferinta este prezenta si in majoritatea filmelor romanesti, chiar si in povestile pentru copii(ex. Capra cu 3 iezi).Si ajungem si la reclamele romanesti, care si ele sunt pline de suferinta – ex. spoturile Rosia Montana cu Maia Morgenstern si Dragos Bucur.
Au urmat interventiile lui Sorin Psatta si Gabriela Lungu, cea din urma vorbind despre succesul si premiile agentiei de PR The Practice, demonstrand ca nu exista granite in ceea ce priveste creativitatea in PR.
Sesiunea s-a incheiat cu Alina Stepan si studiul tipologiilor de reclame si al consumatorilor.
Cine conuma reclame? Pai sa vedem:
Temerarul vesel – tineri (intre 25-30 de ani as spune eu) dornici de explorare si de tot ce e nou. Povestile pe care acestia si le amintesc sunt Alba ca Zapada si Pinocchio – in ambele povesti personajele principale trec printr-o calatorie si peripetii pentru a realiza si a deveni ce si-au dorit. Motivatia lor este depasirea limitelor. Ca o paranteza, aici ma situez si eu, cu deosebirea ca povestile preferate sunt Fat Frumos din Lacrima, Harap Alb si Greuceanu – asta apropo de faptul ca ne place sa suferim.
Alba/neagra – peste 30 de ani, familisti, salarii mari. Povestile pe care si le amintesc sunt Fata babei si fata mosului sau Capra cu 3 iezi. Voia buna alaturi de prieteni si familie, ca si motivatie.
Neatarnatii – tineri la inceput de drum, 20-24 in special barbati. Nu si-au amintit nici o poveste. Multi nici nu au luat BAC-ul. Ii gasim foarte activi pe retelele sociale. Definirea propriei personalitati este motivatia lor.
Azi ca maine si poimaine – femei casnice, shopping si picnic. Povesti ce si le amintesc: Amintiri din copilarie, Hansel si Gretel. Familia si copiii sunt importanti.
Aceasta a fost prima sesiune a Zilei Creativitatii, despre romani si ce ne motiveaza. Si totusi am ramas cu intrebarea: Incotro ne indreptam?