Harta României 3D – Tutorial

În cadrul acestui tutorial vom învăţa să transformăm harta României din 2D în 3D. Pentru aceasta avem nevoie de următoarele softuri: Adobe Photoshop, Irfan View şi 3DS Max.

PARTEA 1

Primul pas este să găsim o imagine cu harta României care să pună relieful în valoare(fără însemne de genul oraşe, drumuri sau alte lucruri, strict relief). Nu a fost greu să găsesc această imagine:

Imaginea este numai bună de folosit pe post de textură a modelului 3D, mai precis partea de diffuse(culoare). Mai avem nevoie de o imagine alb-negru (gray scale) pentru a reliefa formele tridimensional(harta de bump), unde culoarea albă va reprezenta relieful înalt iar cea neagră, relieful spre câmpie (jos).

Mie personal îmi este mai simplu folosirea IrfanView pentru transformarea alb-negru.

Prin urmare, deschideţi harta cu Irfan View. Din meniul Image selectaţi Convert to grayscale apoi salvaţi imaginea.

Deschideţi imaginea cu Photoshop. Duplicaţi layerul şi apoi ascundeţi sau ştergeţi layerul original(background). Creaţi un nou layer sub cel duplicat. Selectaţi layerul de deasupra(cel cu harta).

Observăm că ne apropiem de ce vrem. Adică avem zonele joase de o culoare (gri spre negru) iar zonele înalte reprezentate de nuanţe de alb.

Observăm totuşi că nu avem munţii reprezentaţi cum trebuie deoarece avem multe pete de culoare neagră. Teoretic, dacă avem câmpia reprezentată cu gri,  negrul ar reprezenta nişte gropi mult mai adânci chiar în mijlocul munţilor. Acest negru îl vom transforma în nuanţe albe.

Din meniul Select alegeţi Color Range…O nouă fereastră se deschide iar cursorul se transformă  în Eyedropper Tool. Daţi click pe o zonă de culoare neagră(puteţi da click pe undeva prin Munţii Făgăraş).

Plimbaţi apoi sliderul de la Fuzziness, din cadrul noii ferestre deschise, până ce vedeţi în imaginea de previzualizare că apar cu alb zonele din munţi care sunt întunecate.(de asemenea opriţi sliderul când vedeţi că harta din previzualizare începe să se lumineze.)

Daţi click pe butonul OK. Acum veţi avea zonele negre selectate. Dacă cumva vi se pare zona selecţiei prea mică (observaţi că există culoare neagră în afara selecţiei) , din meniul Select, daţi click pe Modify, apoi Expand… şi măriţi zona selectată cu 1 pixel.

Apăsaţi tasta Delete pentru a şterge zonele selectate.

Selectaţi Brush Tool-ul, apoi, ţinând apăsată tasta Alt (cursorul se transformă în Eyedropper) daţi click întro zonă albă din munţi. Sau puteţi alege culoare de RGB 223-223-223.

Selectaţi apoi layerul gol şi începeţi să acoperiţi cu brush-ul zonele şterse. Altă cale este să selectaţi din meniul Edit opţiunea Fill… selectaţi Foreground color şi apăsaţi OK.

Va trebui să ajungeţi la un rezultat cât mai aproape de acesta:

PARTEA 2

Deschidetí 3DSMax. Activati si maximizati portview-ul Front.

Apasati combinatia de taste ALT+B. Se va deschide fereastra pentru background-ul viewportului. Dati click pe butonul Files… si selectati imaginea cu harta. Bifati apoi Match bitmap si Lock Zoom/Pan.

Observam ca background-ul a fost inlocuit de harta noastra. Apasati tasta “G” pentru a ascunde liniile de grid.

Din panoul din dreapta selectati Geometry, apoi click pe butonul Plane.

Din opíunile de mai jos setati Length Segs si Width Segs la cat mai mult. Sa zicem …500.

Apoi trasati peste harta afisata in background un chenar, pentru a crea planul nostru.

Apasati F3 pentru a schimba modul de vizualizare al front viewportului din wire in shaded.

Cu planul selectat, apasati tasta “M“.Se va deschide editorul de materiale.

Urmasi pasii din imagine.

Dati click pe butoanele Assign material to selection si Show standard mat in viewport.

Acum, din meniul Modifiers(1), selectati Parametric Deformers(2), apoi modificatorul Displace. In panoul modificatorului Displace din dreapta, setati Strength la 12 si incarcati imaginea monocroma a hartii.

Am modificat putin harta monocroma, adica Marea Neagra si imprejurimile hotarelor le-am inchis la culoare.

În final ar trebui să ajungeţi la un rezultat asemănător cu cel de mai jos.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Harta României 3D – Tutorial”

  1. neydamn says:

    misto tutorialul, continua cu astfel de tutoriale ;) bafta !

  2. harta says:

    Tutorial interesant, trebuie incercat.

  3. Goldmidas says:

    clar :)…simplu de realizat. bafta. Sa postezi aici rezultatul

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: