Proiectarea unei campanii de marketing direct, prin e-mail(9)

Opt reguli de aur pentru o bună livrare a mesajelor, de Bruno FLORENCE (www.pignonsurmail.com):

1. Administraţi bine mesajele bounces

Eliminarea din bază a adreselor identificate ca incorecte este esenţială. Rutarea masivă pe adrese incorecte este o practică tipică spamului. Este deci necesar să dispuneţi de un instrument de rutare care să ştie să califice adresele de e-mail definitiv sau temporar incorecte şi să le prelucreze în baza de date. Dacă nu sunteţi sigur de modul de prelucrare a acestor bounces, e de preferat să schimbaţi instrumentul.

2. Ţineţi cont de plângerile destinatarilor

Ca şi în Web 2.0, internauţii se pot plânge de e-mailuri la diferiţii furnizori de Internet şi pe căsuţele de e-mail ale dome­niului dumneavoastră (spam@, abuz@ etc.) pentru a strica repu­taţia adresei dumneavoastră IP. Luaţi în considerare răspunsurile acestor internauţi subscriind la programele de livrare de la AOL, MSN şi Yahoo şi dezabonaţi-i pe internauţii nemulţumiţi. Dacă depăşiţi o rată de plângeri de 0,5-0,7%, mesajele dumnea­voastră nu vor mai fi livrate.

3. Supravegheaţi provenienţa adreselor

Este esenţial să cunoaşteţi modul în care au fost colectate adresele. De la consimţământ activ la aspirarea de pe Internet, se pot cumpăra tot felul de fişiere, aşa că se impune prudenţă. Chiar în interiorul firmei pot avea loc schimbări de date care degradează puternic calitatea bazei, aceasta devenind greu de rutat din cauza numeroaselor plângeri.

4. Întreţineţi relaţii cu AOL, MSN şi Yahoo

Aceşti trei mari actori ai Internetului au pus la punct programe de relaţionare cu ruterii de e-mail. Dacă nu sunteţi cunoscut de către aceste programe, e-mailurile dumneavoastră vor fi considerate foarte suspecte. Nu ezitaţi deci să vă înscrieţi: totul este on-line şi accesibil. Veţi avea nevoie de puţină răbdare şi de o oarecare stăpânire a limbii engleze pentru a merge până la capăt.

5. Informaţi-i pe internauţi în momentul abonării

În momentul abonării, lăsaţi-i pe internauţi să aleagă frecvenţa primirii mesajelor, daţi-le un exemplu de ceea ce vor primi şi confirmaţi înscrierea printr-un e-mail (aceasta permite evitarea multor neplăceri).

6. Facilitaţi dezabonarea

Nimic nu e mai agasant pentru un internaut decât să nu se poată dezabona simplu dintr-o listă. Un studiu realizat de SNCD/Millemercis în 2007 arată că doar 52% dintre internauţi folosesc linkul de dezabonare pentru a-şi anula înscrierea. 35,9% nu fac nimic, iar 12,9% îl declară ca spam. Pentru a evita aceste comportamente, procedura de dezabonare trebuie să fie simplă (un clic plus o fereastră de confirmare), facilă de realizat şi trebuie să funcţioneze corect. Altfel, atenţie la plângerile internauţilor şi la reputaţia dumneavoastră.

7. Rutaţi în mod regulat baza de e-mailuri

O bază de e-mailuri care dormitează în computerul dumneavoastră îşi pierde din valoare şi, mai ales, se depreciază cu timpul. Adresa de e-mail nu se învecheşte aşa bine ca vinul de Bordeaux, iar după şase luni de inactivitate riscaţi mai întâi să vă surprindeţi destinatarii vechi (care poate v-au uitat) şi apoi să obţineţi o rată ridicată de adrese incorecte (fapt caracteristic spamului).

8. Optimizaţi campaniile

Vremea rutării unor campanii masive şi cotidiene a trecut. Trebuie să prelucraţi ritmul şi conţinutul campaniilor pentru a evita cu grijă plângerile. Mai multe piste: conformaţi e-mailurile la ciclul de viaţă al clienţilor, întrebaţi-i pe internauţi despre preferinţele lor şi adaptaţi-vă la ele, urmăriţi comportamentele de cumpărare şi propuneţi produse şi servicii similare.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: