Proiectarea unei campanii de marketing direct, prin e-mail(11)

Acţiuni premergătoare rutării mesajelor

Cum funcţionează concret mesageria electronică?

Să ne imaginăm drumul parcurs de un e-mail prin reţea. Vreţi să trimiteţi un e-mail. Aţi conceput mesajul pe computer şi aţi introdus adresa de e-mail a destinatarului în rubrica potrivită.

Ce se întîmplă după ce apăsaţi butonul „trimite”?

Modemul calculatorului va traduce semnalele informatice ale mesajului în semnale audio, pentru a-i permite să circule prin reţeaua telefonică, graţie unor servere de acces, adevărate uşi de intrare în reţeaua Internet.

Există un cod al rutării pe Internet?

Regulile de transmitere sunt stabilite prin protocolul de control al transmiterii/protocolul Internet (TCP/IP), care garantează că toate computerele conectate la Internet vorbesc acelaşi limbaj informatic. TCP/IP este responsabil şi pentru transportul, recepţia şi reasamblarea pachetelor de date ale mesajului prin reţea Protocolul POP3 (Post Office Protocol) îi va permite destinatarului, neconectat la reţea în momentul transmiterii mesajului să-1 găsească ulterior, stocat între timp de serverul de acces.

Cum este transportat mesajul?

Mesajul este fragmentat în mici pachete de date care vor găsi fiecare separat, cea mai rapidă cale prin serverele de reţea – agenţi de circulaţie – pentru a ajunge la adresa de e-mail a destinatarului. La sosirea lor, unităţile de date vor fi reasamblate în ordinea corectă; cu ajutorul unui cod de securitate atribuit la plecare mesajului pentru a permite lectura şi înţelegerea mesajului original.

Se poate pierde mesajul pe reţea?

Aşa cum plicul protejează scrisoarea, protocolul SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) va atribui mesajului un cod de securitate şi se va asigura că adresa destinatarului este reală şi funcţionează bine, înainte de a transmite mesajul prin reţea.

Ce este un bounce?

Este un mesaj care nu ajunge în căsuţa poştală a destinatarului. Motivele pot fi multiple:

  • destinatarul mesajului este necunoscut;
  • căsuţa poştală nu mai există;
  • căsuţa poştală este supraîncărcată;
  • serverul de mesagerie al destinatarului nu funcţionează.

Acest din urmă caz este frecvent. De aceea este recoman­dabil să nu ştergeţi imediat adresa din bază. Majoritatea pro­fesioniştilor consideră că trebuie să aştepte trei soft-bounces succesive pentru a elimina definitiv o adresă.

Înainte de a ruta sau de a pune pe alţii să ruteze, este esenţial să efectuaţi o serie de teste de compatibilitate tehnică. Creaţia, care influenţează enorm rata de răspuns, va fi testată pe diferite platforme şi cu diferite tipuri de programe de mesagerie.

Scopul este de a verifica dacă mesajul va fi bine citit în întregime şi, mai ales, fără să fie denaturat faţă de versiunea originală.

Sistem de operare PC (Windows  XP, NT, Vista, 7 etc.)
Mac (OS de la 8 la X)
UNIX/LINUX
Software de mesagerie Outlook
Netscape
Lotus Notes etc.
Web Caramail
Hotmail
LaPoste.net
AOL
Miroir
Yahoo Mail

Lista platformelor de testat

În cadrul operaţiunii de testare manuală veţi avea grjă la afişarea corectă a mesajelor, subiectului, elementelor grafice dar şi la funcţionarea corectă a linkurilor, a eventualelor aplicaţii (jocuri) şi a micrositeurilor.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: