“Maimu și Jocurile Olimpice” este o animație stop-motion realizată de către regizorul român Răzvan Alexandru, asistat și de către Nadja Dobrescu.
Aflat la prima încercare de acest fel, Răzvan s-a folosit exclusiv de mijloace proprii pentru realizarea animației. Realizarea celor două minute și jumătate a durat un an și jumătate, lucrându-se la el în majoritatea timpului doar în week-end-uri. Răzvan este și cel care a scris și interpretat muzica originală pentru acest scurtmetraj.
Povestea din film este simplă: Maimu se uită la televizor plictisit, oprindu-se la o întrecere din cadrul Jocurilor Olimpice. Atenția îi este atrasă de către micii și zgomotoșii lui prieteni, Mini, Cioco si Băscu care încercau sa se distreze printr-un soi de întrecere de sarituri. Dintr-odată, îi vine ideea de a organiza propriile lor Jocuri Olimpice și prezintă această idee micuților și care sunt de acord cu condiția de a primi și medalii la sfârșit. Pornesc la treabă și se distrează de minune, însă,
Maimu nu știe de unde să facă rost de medalii, dar își amintește imediat despre obiceiul mamicii lui de a-și atârna medalioane la gât și, astfel, toți micuții sunt fericiți în cele din urmă fiind “medaliați” cu câte un frumos medalion.
Act now! Save the chimps!
Întreaga animație se vrea a fi și un îndemn de a sprijini organizațiile non-profit și a tuturor voluntarilor implicați în acțiunea de salvare și îngrijire a tuturor cimpanzeilor și a celorlalte maimuțe din laboratoarele de experimente, din circuri sau gradini zoologice sau chiar protecția lor în cadrul habitatului lor natural.
Astfel, pe genericul de final se derulează o listă cu cele mai importante adaposturi în care se află acești cimpanzei pe suprafața întregului glob și unde puteți face donații, puteți adopta un cimpanzeu sau puteți face voluntariat.
L-am intrebat pe Razvan cate ceva despre Maimu si cei mici, despre proiect si planuri.
Me: Maimu și Jocurile Olimpice a ieșit foarte bine, iar dacă mă gândesc că este și prima încercare de acest gen, deja te admir. Prima mea animație a ieșit așa de prost că nu mai vreau eu să o văd, dar să o mai arăt și altora.
De unde vine această pasiune pentru maimuțici?
Răzvan:
Haha, multumesc. Da, este prima incercare de stop-motion a mea. Nu, insa, si de altceva ce a mai intrat in combinatie in post-productie.
Sunt o serie de animale de care ma simt mai atras. Printre ele se gasesc pisicile, cimpanzeii, delfinii, caii, cainii. Dar imi plac toate animalele, in general. De-a lungul timpului s-au adunat acasa o gasca de 4 maimute si care are fiecare personalitatea si tabieturile ei. Asa a prins contur ideea de a le creea o pagina pe FB in joaca. Ne jucam, ne distram, nu vrem sa facem riduri si sa imbatranim prea repede. Fotografiile cu tematica au inceput sa curga si asa s-a ajuns firesc la ideea de film. Imediat am legat ideea de un mesaj social si asta e povestea listei care se afla pe genericul de sfarsit. Dar ca sa revin, cimpanzeii mi se par foarte nostimi si imi pare tare rau ca sunt mancati, folositi la experimente sau in circuri.
Me: L-ați pedepsit pe Maimu pentru “medaliile sustrase”?
Răzvan:
Cand a citit scenariul prima data s-a panicat, ii era frica ca va fi pedepsit, intr-adevar, pentru ce urma sa faca. Dar s-a linistit imediat ce a aflat ca i se vor pune la dispozitie fara probleme, ba mai mult, ca va primi si o recompensa la final. Banane, adica.
Me: Ce echipament ai folosit la filmări? De Dragonframe am aflat deja din generic iar pentru stop-motion este prima alegere la care m-aș fi gândit.
R:
La inceput am cerut cu imprumut o camera DSLR de la Vlad Busca si de la Gabi Isac, mai apoi, multumindu-le si pe aceasta cale. Cu prima nu am apucat sa fac nimic intrucat a trebuit sa o returnez, iar a doua nu functiona cum trebuie. Asa incat, am imprumutat niste bani si mi-am cumparat eu un Canon 600D. Asa ca prima scena filmata a fost si cea de test. Daca iesea bine, ramanea. Altfel, precum stii, Dragonframe a fost “miezul”. Apoi, celelalte programe folosite in post-productie.
Me: V-a ieșit din prima scena de mai jos? Din câte știu, este mai greu să lucrezi cu cei mici.
R:
Din cate tin minte, da. Cand am filmat secventa respectiva aveam deja ceva experienta si a iesit. Si tine cont ca am facut o combinatie de animatie de papusi, cu fire si stop-motion, fiecare cu cate o mana. Secventa cu joaca celor mici mi-a dat mari batai de cap, insa. Acolo e o combinatie de stop-motion si realtime motion, sunt 3 layere de green-screen.
Me: Coloana sonoră este foarte simpatică. Cât timp din producția scurt-metrajului a însemnat lucrul la partea audio?
R:
Cam o luna de zile. Probabil terminam mai repede, insa in general nu mi-a placut ce a iesit si a trebuit sa compun altceva pana am fost suficient de multumit. N-am mai stat sa scriu partiturile, am cantat direct.
Me: Nu am uitat nici de Nadja Dobrescu, al cărei “voice acting” este fenomenal. I-a fost greu să se familiarizeze cu limbajul micilor prieteni?
R:
Deloc, e o “maimuta” in felul ei :). Vorbind serios, am mai spus, ne place sa ne jucam, este ceea ce ne tine sanatosi la minte si lucizi.
Me: De final, satisfacția rezultatului final este pe măsura muncii depuse? Având în vedere timpul liber pe care îl ai la dispoziție, bănuiesc că va fi greu să mai lucrați la o nouă aventură de-a lui Maimu și prietenilor.
R:
As minti daca as spune ca nu sunt multumit. As minti si daca as spune ca sunt complet satisfacut.
Si nu conteaza cat am muncit, atunci cand faci ceva fara vreo recompensa materiala in gand, lucrezi altfel, resimti altfel si si nu prea ai nici un fel de asteptari.
Si, da, teoretic ar urma si alte aventuri cu Maimu, Cioco, Mini-maimu si Băscu, insa nu cred ca ma voi mai baga la un stop-motion in curand, cel putin nu fara uneltele necesare. Si care sunt foarte scumpe. Improvizatia e cool, dar e dragut doar prima data.
Iti mai dezvalui ca am in gand un film cu Dovlecel si tot cu iz social, pentru sensibilizarea oamenilor pentru adoptiile din adaposturi.
Multumesc.
Pe Maimu și prietenii îi găsiți pe facebook.
Răzvan este Marketing Artist la Gameloft si producător, scriitor și chitarist în trupa Abigail (Doom/Death/Melodic/Progressive/Atmospheric).