vimeo vs youtube

Ieri a trebuit să uploadez un video. Primul site care mi-a venit în minte a fost youtube.com. Atuurile lui sunt popularitatea mare(locul 3 în topul alexa) şi numărul de utilizatori(în 2008 erau peste 24 milioane de utilizatori).
Ce ne-ar mai putea interesa atunci când alegem un astfel de site este tipul de servicii free oferite. La acest capitol youtube nu stă prea bine datorită unei limite de 10 minute a videoclipurilor uploadate, fiind astfel necesar o împărţire a fişierului în clipuri de câte 10 minute. În ceea ce priveşte mărimea fişierului uploadat, youtube este destul de generos, oferind o limită de 2 GB.

Mai jos aveţi formatele media pe care youtube le foloseşte sau le-a folosit.

Vimeo a fost lansat în 2004 şi este dedicat pasionaţilor din lumea cinematografică şi artiştilor. Spun asta pentru simplul fapt că vimeo nu acceptă decât videoclipuri făcute de utilizatorii care le uploadează. De asemenea videoclipurile nu trebuie să aibe caracter comercial sau pornografic. Astfel s-a creat o reţea serioasă de pasionaţi şi artişti, vimeo găzduind multe filmuleţe de calitate.

În ceea ce priveşte restricţiile tehnice, vimeo vine cu un plus faţă de youtube, neavând restricţii de genul 10 minute şi gata. Însă este cam deficitar la categoria formatelor media uploadate. Prin urmare este recomandată urcarea unei surse în format mp4, altfel există posibilitatea unor erori de afişare sau modificare a culorilor.

Dacă aveţi de uploadat un videoclip al unei piese, o experienţă trăită la munte sau la mare, o filmare dintr-un joc sau colaje de fotografii cu fundal muzical (asta pt piţipoance) atunci youtube.com este ceea ce căutaţi.

Dacă eşti un artist 3D şi ai o animaţie pe care vrei să o împărtăşeşti şi altora, dacă ai un tutorial video sau dacă eşti un viitor regizor care vrea să îşi publice creaţiile, atunci vimeo.com este alegerea ta.

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “vimeo vs youtube”

 1. cristian says:

  Un articol foarte interesant.
  Este bine de retinut asa ceva.

 2. Serban says:

  Bun articol…chiar am reusit sa-mi fac o imagine despre cele 2

 3. Alin says:

  Hmmm…. Chiar interesant, dar, spre exemplu, de pe YouTube, unii parteneri pot lua bani, de pe vimeo nu prea stiu daca se poate, iar in plus vimeo 1 HD video per week and 500 mb per week. In plus pe YouTube ai mai multe sanse sa fie vazut vide-ul tau. Pe vimeo pot avea 150 in 2 saptamani, iar pe YouTube 300 in 2 satapmani si astea fara promovare, deci… eu as alege tt YouTube, chair daca vimeo pare mai special :D

 4. [...] ales în condiţiile în care poţi primi feedback pentru creaţiile tale. Mai multe informaţii aici şi [...]

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: