Photoshop CS5 Refine Edge – prezentare / tutorial

In sfârşit am instalat mult mediatizatul Adobe Photoshop CS5 (Adica v. 12.0 X86). Nefolosind CS4 am rămas plăcut impresionat de funcţionalitatea lui CS5, asta şi datorită faptului că nu am prea avut contact cu CS4.  Faptul că acum presetările de workspace pot fi afişate deasupra meniului alături de screen mode şi altele convine pentru că ai astfel acces nu neapărat la workspace-urile standard dar şi la cele create de tine. Lucrul acesta a apărut încă din CS4 dar a fost îmbunătăţit în CS5.

Pntra a vedea ce este nou şi cum au fost îmbunătăţite tool-urile existente, creăm un nou document pe baza unei imagini existente (căutaţi ceva care să vină cu un obiect mai greu de selectat şi decupat). Eu am ales această imagine.

În categoria Layers adăugaţi un nou layer pe care îl poziţionaţi sub imaginea aleasă.

Vom crea acum un gradient pentru a simula cerul. Selectaţi tool-ul de gradient şi editaţi culorile astfel: în partea stângă selectaţi un albastru de RGB 0-102-255 iar în partea dreaptă 194-218-255.

Acum, având un background, ne îndreptăm atenţia către imagnea aleasă(cea cu pene în cazul meu) şi vom extrage penele din acel decor.

Unul din tool-urile care au “suferit îmbunătăţiri ” este Refine selection edges. Pentru început folosiţi unul din tool-urile de selecţie pentru a face o selecţie “în mare” a penei. Recomand Polygonal lasso tool sau Quick selection tool, cel din urmă fiind foarte folositor când avem de a face cu obiecte în backgrounduri colorate, ca în acest caz. Puteţi astfel uşor selecta pana folosindu-vă de Adăugare sau Eliminare din selecţie şi schimbarea dimensiunii brush-ului în funcţie de necesităţi (vezi cercul roşu din imagine). După ce aţi selectat puteţi salva selecţia pentru orice eventualitate.

Acum vine rândul să folosim Refine Ede. Deci accesaţi Refine Edge… din meniul Select.  Se va deschide fereastra cu opţiunile Refine Edge. În cadrul View Mode selectaţi modul On layers sau apăsaţi tasta “L”.

Acest mod de vizualizare vă permite să vedeţi conţinutul selectat având ca background layer-ul imediat de sub, în cazul nostru gradientul albastru. On layers a fost nou introdus în CS5. De observat că pana noastră arată îngrozitor după selectarea cu ajutorul Quick selection tool. Bifaţi Smart Radius din cadrul Edge detection şi deplasaţi slider-ul acestuia spre dreapta. Observaţi acum diferenţa:

Probabil credeţi că Refine Edge acţionează mărind selecţia penei acţionând asupra marginilor selectate. Din cadrul View Mode bifaţi Show Radius.

Acum vă puteţi face o idee cum funcţionează Refine Edge. Acţionează ca un fel de mască în jurul edge-urilor combinând marginile selecţiei cu backgroundul albastru pe bază de transparenţă.  Jucaţi-vă apoi cu opţiunile din cadrul Adjust Edge până ajungeţi la un rezultat pe placul vostru.

Feather blurează tranziţia dintre selecţie şi pixelii înconjurători.

Contrast , atunci când este incrementat, tranziţiile din jurul selecţiei devin mai abrupte, crescând contrastul.

Shift Edge ajută la mutarea marginilor selecţiei înăuntru sau în afară, mutarea înăuntru fiind folositoare atunci când vreţi să scăpaţi de anumite culori sau porţiuni din backgroundul iniţial.

Decontaminate colors este folosit pentru a scăpa de eventualele culori din backgroundul iniţial.

Output to permite salvarea modificărilor în actuala selecţie, pe un layer mask, pe un nou layer + un layer mask (recomandat) sau un nou document. Mai jos este imaginea penei împreună cu setările folosite din Refine Edge.

Deci în concluzie ţineţi cont de Refine Edge atunci când aveţi de transpus un obiect pe alt background sau când decupaţi.

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Photoshop CS5 Refine Edge – prezentare / tutorial”

 1. AnnyA says:

  Sincer,iti trebuie ceva indemanare si cunostiinte sa lucrezi cu photoshop,chiar daca pare usor
  Te-am adaugat si eu in Blogroll!

 2. Goldmidas says:

  Si este si mai greu sa faci tutoriale pt incepatori, mai ales dupa ce lucrezi cu Photoshopul ani la rand. Eu am incercat sa explic cat mai bine. :) Iar timpul total de lucru la prezentarea de mai sus nu ia mai mult de 1 minut dupa ce te obisnuiesti :) Mersi pt link, AnnyA

 3. [...] 9. Refine Edge… – Aici găşiţi o serie de opţiuni pentru ajustarea muchiilor selecţiei. Mai multe despre Refine Edge puteţi citi aici. [...]

 4. ninevisions says:

  Si eu sunt un impatimit al photoshopului, lucrez zilnic de aproximativ 5 ani si trebuie sa iti spun ca ai facut o treaba minunata aici prin acest tutorial, adica e foarte bine compus . Felicitarile mele

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: